Færre dårlige betalere i RKI i 2018

Forfatter: Mark Andersen
Opdateret: 12. maj, 2019
Der bliver stadigt færre og færre dårlige betalere i Danmark. I løbet af de seneste fire år er kurven bare gået nedad og nedad.
Det er selvfølgelig glædeligt, for det er til gavn for statens og dermed vores allesammens økonomi, at vi samlet set ikke skylder så mange penge væk.
De mange og meget populære hurtige lån har eller fået skyld for at få antallet af dårlige betalere til at stige, men det ser altså ud til ikke at passe.
Mange forskellige forklaringer på nedgangen
Der er mange faktorer, der spiller ind, når man skal forklare, hvorfor kurven er stadigt faldende.
Først og fremmest så går det økonomisk bedre i Danmark generelt, fordi vi nu er kommet godt forbi finanskrisen. Flere er i arbejde, flere sparer op og flere er blevet mere fornuftige i forhold til at bruge penge.
Ingen bryder sig om at være registreret som dårlig betaler i RKI, og bare truslen om at komme til det får mange skyldnere til at se at få betalt sine afdrag.
En anden forklaring er, at flere firmaer er begyndt at kreditvurdere deres kunder, inden de får grønt lys til at købe store varer, som for eksempel en fast ejendom, en bil eller lignende. Det giver en større sikkerhed for, at kunderne også er i stand til at betale lånet tilbage.
Også låneudbydere af hurtige lån gør i større omfang brug af kreditvurderinger, hvilket igen er med til at sikre, at færre lånere kommer til at stå i en uoverskuelig bundløs gæld.
Overraskende statistik
Det er virkelig positivt, at udviklingen nu går stabilt den rigtige vej for antallet af personer, der bliver registreret som dårlige betalere.
Der hersker måske en fordom om, at det primært er ungemennesker, der med hovedet under armen optager en masse hurtige lån, fordi de er vokset op med at kunne få alt det, de peger på, der har den højeste kurve i statistikken over dårlige betalere.
Men sådan forholder det sig faktisk slet ikke. Og det er nok overraskende for de fleste.
Faktisk forholder det sig stik modsat. Af de 18-20-årige er det kun 1,2 %, der står som dårlige betalere. Af de 21-30-årige er det 5,8 %. Det er de 31-40-årige, der har den procentmæssige rekord. Der er nemlig 6,6 % af dem, der er dårlige betalere.
Man kan derfor konstatere, at langt de fleste 18-20-årige faktisk har ret godt styr på det økonomiske.
Og selv om der bliver optaget mange hurtige lån, så er det altså langt fra alle unge låntagere, der får den frygtede gældsfælde-start på voksenlivet, som man ellers hører så meget om.
Det er i hvert fald overraskende på den gode måde, at ungdommen er mere fornuftig end sit ry.
Der er hjælp at hente
Netop fordi der har været stor fokus på elendig økonomi i medierne, så har det nok afskrækket nogle fra at optage nogle tvivlsomme hurtige lån og leve over evne.
I kampagner og TV-dokumentarer og lignende har man også fået vist, at der rent faktisk er hjælp at hente, hvis man er ude i noget økonomisk kviksand.
Det handler om at reager hurtigst muligt, hvis man er ude, hvor man ikke kan bunde. Får man reageret i tide, så er der hjælp at hente fra forskellige sider.
Du kan søge økonomisk rådgivning, og i visse tilfælde er denne oven i købet gratis.
Du kan få hjælp til at få et overblik over din økonomi, hvis den er løbet løbsk. Og du kan få hjælp til at få afviklet din gæld i et realistisk tempo.
På den måde er der blevet skabt en bevidsthed i befolkningen om, at der er hjælp at få, og at det kan lykkes at komme ud på den anden side og få et liv uden en kvælende gæld.
Fremtiden
Lige nu er der intet, der tyder på, at den positive udvikling skulle standse. Det går godt for Danmark, og tilsyneladende er de yngre generationer bedre rustet imod økonomiske fristelser end tidligere.
Finanskrisen har lært os, at se meget realistisk på vores økonomiske formåen, og lad os håbe, at denne indsigt bliver givet videre til kommende generationer også.
Det vil selvfølgelig stadig være muligt at optage både kreditforeningslån, banklån og hurtige lån i fremtiden, men mon ikke tendensen til, at færre kommer i økonomisk uføre fortsætter?