Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Rykkergebyrer - kender du reglerne?


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

Hvis man ikke betaler sine regninger til tiden, vil man modtage en rykker, som i de fleste tilfælde koster et gebyr. Særligt hvis man har valgt at tage et umiddelbart billigt lån fx et kviklån, som giver muligheden for at lån penge hurtigt, kan man ende med en dynge af rykkere. Ofte er lånefristen på disse lån urimeligt kort, og hvis man ikke har betalt tilbage inden for fristens udløb, begynder de første rykkere at komme. Men kender du egentlig reglerne for rykkergebyrer og størrelsen af disse? Der er forskel på, om gebyret opkræves af en privat virksomhed eller af en offentlig myndighed.

Private virksomheder

Når private virksomheder, som fx långiverne på de billige lån, sender rykkergebyrer ud, skal de følge de regler, som står i renteloven. Det indbefatter rykkergebyrets størrelse, antallet af gebyrer der opkræves samt hvor lang tid, der skal gå imellem hver opkrævning.

Størrelse, antal og hyppighed

En privat virksomhed må maksimalt opkræve 100 kr. pr. rykkerskrivelse, og de må ikke sende mere end tre rykkere med gebyr for det samme krav. Der skal desuden gå 10 dage imellem hver opkrævning, og den første rykker må sendes umiddelbart efter at indbetalingsdatoen er overskredet.

Regler ved abonnement

Hvis man har en løbende aftale, eksempelvis i form af en abonnementstjeneste på kontaktlinser eller afbetaling på et lån, må virksomheden ikke sende nye rykkere med gebyr for hver måned. Hvis man har glemt at betale for en måned, kan man kun modtage rykkere for denne måned. Det vil sige, at hvis du fortsætter din betaling i de efterfølgende måneder, må virksomheden ikke antage, at du bagudbetaler, så du hele tiden er en måned bagud, og dermed sende nye rykkere hver måned. De må kun sende rykkere for den ene måned, du reelt ikke har betalt for.

Manglende betaling af gebyrer

Hvis du undlader at betale dine rykkergebyrer, kan virksomheden sende sagen til inkasso. Det må dog ikke ske, uden at du først er blevet oplyst om det og har fået 10 dage til at betale. Hvis sagen ender i inkasso, kan der komme yderligere et rykkergebyr på 100 kr. Der er ikke nogen regel om hvor mange rykkere, du skal have modtaget, før sagen ryger til inkasso. Det er dog et krav, at du har fået en forvarsel og en betalingsfrist, så du har en chance for at undgå det. Det er desuden dig, der er ansvarlig for at dække de omkostninger, der vil være i forbindelse med en sag i inkasso – enten til advokat eller til inkassobureauet.

Offentlige myndigheder

Reglerne for de offentlige myndigheders rykkergebyrer reguleres af gebyrloven og et pt. på maksimalt 250 kr. Det offentlige må desuden tilbageholde det skyldige beløb i din løn for at inddrive din gæld.

Hvis man gør indsigelser

En virksomhed må ikke fortsætte med at sende gebyrbelagte rykkere, hvis du gør indsigelser, eller hvis sagen er under behandling – eksempelvis i et klagenævn. Derfor kan det være en god idé at tage fat i virksomheden, hvis du modtager en rykker. I nogle tilfælde kan du måske undgå at betale den.
Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)