Få styr på privatøkonomien efter skilsmissen
En skilsmisse er ikke kun hård for følelserne, den er også hård for pengepungen. Og for mange kan det blive nødvendigt med et privatlån i perioden efter skilsmissen, da man pludselig er ene om at betale det hele.
Langt det meste er nemlig dyrere, når man er en i stedet for to til at betale. Det er alt fra husleje, forsikringer, bil, men også mad er dyrere at handle ind til en person, da man ofte er tvunget til at købe for store mængder af hver ting.
Faktisk er stort set alt dyrere pr. person, så de fleste bliver nødt til at ændre deres livsstil, så de har råd til den nye hverdag. Og dette er bestemt ikke nemt oven på alle de følelsesmæssige udfordringer, som der følger med en skilsmisse.
Lav et nyt budget
Når du bliver skilt, er du nødt til at lave et helt nyt budget. For din økonomi ændrer sig radikalt, og derfor bliver du også nødt til at ændre budgettet til den nye virkelighed. Eventuelt bliver du nødt til at tage et privatlån, hvis udgifterne fra skilsmissen bliver for store.
Start derfor med at finde alle indtægter og udgifter i forbindelse med din nye hverdag, og når du har styr på dette, så kan du lave et budget. På denne måde kan du også finde ud af, hvor meget du bliver nødt til at ændre, nu du er alene om at betale tingene.
Dit budget skal derfor også hjælpe dig til at træffe de rette beslutninger, og en stor ting er altid den fælles bolig. I skal finde ud af, hvad der skal ske med den, og om en af jer skal blive boende og har råd til dette. Det kan i først finde ud af, når I har lavet det nye budget.
Få styr på forsikringer og pension
Der sker en masse juridisk, når man bliver skilt. Derfor ændrer pension og forsikringsforhold sig også, hvorfor man skal kigge dette grundigt igennem. Måske har man ikke længere brug for en livsforsikring, eller måske skal man indbetale mere til pension for at have nok til alderdommen.
Det kan også ske, at der skal ske deling af noget af den ene parts pension, da det af og til betragtes som en del af boet. Det kommer helt an på de juridiske aftaler ved jeres ægteskab, ligesom det kommer an på, hvordan i har levet livet sammen.
Hvis den ene har passet børn og hus og den anden har arbejdet, så har den hjemmegående part ikke den samme arbejdsmarkedspension. Her vil der ofte ske deling af den arbejde ægtefælles pension, men det er ret komplicerede regler, som man bør få hjælp til af en ekspert.
Tal med din ex
Det vigtigste i en skilsmisse er at tale med sin ex, så man sammen kan finde ud af tingene. Alt går nemmere og billigere, hvis I kan tale sammen. Begynder I først at hyre advokater til at bekrige hinanden, så kan det blive meget dyrt og meget ubehageligt.
Kan I tale sammen i stedet, så kan I løse tingene stille og roligt. Her kan I hver i sær komme med jeres forventninger til fremtiden, og se om jeres ønsker kan forenes. Måske kan I relativt nemt blive enige om bodeling, hvis I taler om det på en god og fair måde.
Når I taler sammen, så ved du også hurtigere, om du har brug for at tage et privatlån for at komme videre med livet. Det kan være du skal betale for et indskud til en ny lejlighed, og her bliver det hurtigt nødvendigt med et privat lån.
Alt dette ved du dog ikke, før dig og din ex har talt om tingene. Måske er din ex interesseret i at blive i boligen og vil købe dig ud, eller måske vil I sælge nogle af jeres fælles ting. Kun ved at tale sammen, kan I finde ud af det.
Undersøg mulighederne for hjælp
Det er som sagt dyrt at blive skilt, men måske er der hjælp at hente fra det offentlige. Er du pludselig ene om at betale husleje i den nye bolig, så har du muligvis ret til boligsikring eller tilskud til varme.
Ligesom du får støtte, hvis I har børn og du er den primære forsørger af børnene efter skilsmissen. Så vent lidt med bare at optage et privatlån, der kan være andre muligheder.
Generelt har Danmark ret god hjælp til enlige forsørgere, da børnene ikke skal lide under en presset økonomi. Undersøg derfor altid dine muligheder, da der kan være hjælp at hente.