Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Hvordan kommer du ud af din gæld?


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

Har du optaget for mange hurtige lån, eller er du på en anden måde havnet i en håbløs stor gæld, så kan det være rigtigt svært at komme ud af denne gæld. Der er dog visse måder, som er bedre end andre, og for de fleste er det muligt at komme ud af gælden på den ene eller anden måde.

Det er dog meget vigtigt, at du selv spiller en aktiv og ansvarlig rolle i hele processen, og du må aldrig bare lade være med at betale dine regninger. Det er det værste, som du kan gøre og det giver en stor mistillid hos dine kreditorer.

Tager du i stedet kontakt til dem og forklarer om din situation, så kan i ofte finde en løsning sammen. Kreditorerne er selvfølgelig interesseret i at få deres penge, og derfor vil de ofte samarbejde til dette.

De er nemlig godt klar over, at hvis de først sender sagen til inkasso eller fogedretten, kommer der en masse ekstra udgifter til dig. Og så har du jo endnu mindre penge til at betale dem, hvorfor dette som regel er deres sidste løsninger, når de ikke ser andre udveje.

Med andre ord er kreditorerne ofte interesseret i at samarbejde med dig om din tilbagebetalingen af gælden, men det kræver altså, at du kontakter dem og viser ansvarlighed.

Stop med at optage flere hurtige lån

Er din gæld blevet for stor, så kan det på ingen måde løses ved at optage flere hurtige lån, så du kan betale de andre lån af. Jo flere lån du optager, jo flere omkostninger har du også til oprettelse, renter og alle de andre udgifter, som der er forbundet med et lån.

Du kommer dermed i en sværere og sværere position, hvis du bare bliver ved med at optage hurtige lån. Du bliver simpelthen nødt til at sætte en prop i hullet og fuldstændig stoppe med at låne flere penge.

Det kan godt være, at du så ikke kan betale dine andre lån tilbage, men så må du tale med dine kreditorer om dette. Det andet gør bare hele din situation langt værre, så stop fuldstændig med at optage nye hurtige lån.

Vigtigt med et budget

Inden du begynder at kontakte kreditorerne om din situation, skal du have lagt et realistisk budget for din økonomi. Kun med et godt budget kan du nemlig vide, hvor meget du er i stand til at betale tilbage.

Når du så taler med kreditorerne kan du fortælle dem om dit budget og din økonomi, og så kan i sammen lave en plan over din tilbagebetaling. Når du lavet er godt og realistisk budget, så signalerer du nemlig til kreditorerne at du er ansvarlig og gerne vil hjælpe.

Lader du som ingenting, sender det derimod et signal om ligegyldighed eller manglende evner til at planlægge din økonomi. I en sådan situation kan kreditorerne være nødsaget til at sende sagen til inkasso og senere til fogedretten, da de ikke ser andre muligheder.

Kreditorerne kan ikke tage alt

Der er regler i lovgivningen om, at alle har ret til en simpel livsførelse med de mest basale ting til rådighed. Kreditorerne kan derfor ikke bare tage udlæg i alt, hvorfor de også er tilbageholdende med at sende sagerne til inkasso og fogedretten.

Ejer du ting af en særlig værdi, som ikke er påkrævet for et almindeligt simpelt liv, så er det dog muligt for dem at gøre udlæg i disse ting. Altså at tvinge dig til at sælge tingene, så du kan betale pengene tilbage.

Du kan derfor ikke blive tvunget til at sælge en almindelig seng, sofa eller et gammelt tv. Har du derimod nye designermøbler, en luksus seng eller andet, så kan du blive tvunget til at sælge dette. Det er altid en vurdering, hvad der hører til et almindeligt simpelt liv, men det handler om at have de basale behov ril rådighed.

Begynder dine kreditorer at presse dig for hårdt og vil tvinge dig til at sælge helt almindelig ting, så er det godt at have denne lov i baghovedet. Du kan ligeledes søge gratis gældsrådgivning ved bl.a. Forbruget Tænks gældsrådgivning.

Din strategi skal være langsigtet

Dine aftaler med kreditorerne skal være til at overholde for dig også på den lange bane, da det ellers ikke vil gå. Er din situation så håbløs at du ikke kan betale det hele tilbage, så må du prøve at lave en aftale med dine kreditorer om dette, men det er dog ikke nemt.

Du kan muligvis også få gældssanering, men det krævet nogle helt særlige forhold, og det bør du tale med en gældsrådgiver om. Det vigtigste er at få lavet en strategi, så du kan få dit liv til at hænge sammen på den lange bane, og du undgår at optage nye hurtige lån.

Start en opsparing

Kig derfor løbende på dit budget og tilpas dit privatforbrug, så du hele tiden undgår at komme i en ny gældsfælde. Så snart du er kommet ud af din gæld, så start en opsparing, da det er med til at sikre en sund økonomi på den lange bane.

Når der så kommer uventede udgifter, kan du tage af opsparingen i stedet for at oprette nye hurtige lån, som vil belaste din økonomi med renter og gebyrer. Med en opsparing er du derfor på vej til en sund økonomi, hvilket på sigt giver dig et større råderum til privatforbruget.

Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)