Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Hvis uheldet er ude?


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

Har du taget et lån og er bange for, at du måske ikke er i stand til at tilbagebetale lånet rettidigt? Er du kommet i uforudsete økonomiske problemer som gør tilbagebetaling svært? Så kan det være smart at vide, hvilke midler din låneudbyder kan ty til, når det kommer til at opkræve pengene fra dig. Vi vil her give en liste over de værktøjer en låneudbyder kan tage i brug, hvis du har taget et lån du ikke kan betale tilbage, uanset om du har taget et SMS lån, kviklån, forbrugslån eller hvilket navn du ellers kender låntypen under.

Rykkere og rykkergebyrer

For at gøre dig opmærksom på, at du er bagefter med at betale din månedlige ydelse, kan din låneudbyder sende dig rykkere med rykkergebyrer. Rykkerskrivelser er en meddelelse om, at du ikke har betalt dine ydelser rettidigt, og der medfølger oftest et gebyr på op til 100 kr. Din låneudbyder må opkræve højst 3 rykkere fra dig og der skal gå mindst 10 dage mellem hver rykkerskrivelse.

Inkasso

Rækker det ikke med rykkerskrivelserne kan din låneudbyder sende sagen til inkasso gennem et inkassobureau eller en advokat. Det vil oftest være fordelagtigt for ansøgeren at komme til et forlig med den pågældende låneudbyder, da omkostningerne, som opkræves af inkasso, er højere end rykkergebyrerne. Det er dog som sagt oftest, hvis der ikke kan indgås forlig om tilbagebetaling, af eksempelvis et SMS lån, mellem debitor og låneudbyder, at inkasso vil tage hånd om sagen.

Stævning

Hvis man som låntager fortsat ikke har betalt sin gæld, kan låneudbyderen stævne dig. I dette forløb kan du, hvis du afholder dig fra at reagere på stævningen komme i problemer med retten. Det vil konkret ske i form af, at hvis du ignorerer stævningen, som din kreditor har sendt dig, vil retten blive involveret. Retten vil fremskrive stævningen for dig personligt, og vil derefter afgøre, om du har krav på at tilbagebetale de penge, du skylder din låneudbyder. Hvis retten beslutter, at låneudbyderen har krav på de penge, du skylder, vil du blive opkrævet det pågældende beløb. Men ikke nok med det, så vil du i dette tilfælde også blive opkrævet at skulle betale for denne sags omkostninger. De kan godt gå hen og blive dyre. Ved udeblivelse fra retssagen vil du oftest automatisk tabe denne. Er du derimod utilfreds med kravet om, at du skal betale beløbet, kan du anke det til et klagenævn, så som Forbrugerklagenævnet. Vær dog opmærksom på, at du skal have god grund for ikke at have krav på at tilbagebetale et SMS lån til din kreditor.

Fogeden

Din kreditor kan også vælge at sende sagen til fogedretten. En gældsfoged vil kun kunne varetage en sag med en høj sikkerhed omkring, at debitor skylder penge, og at kreditor har ret til at kræve dem tilbage. I disse specifikke tilfælde vil en foged have ret til at gøre krav på genstande i dit hjem som har en værdi, der kan hjælpe med at tilbagebetale din gæld. Det kan eksempelvis ske i form af en tvangsauktion af værdifulde genstande som ikke er livsnødvendige. Udebliver du fra fogedretten, har fogeden med hjælp fra politiet ret til at møde op ved dit hus og trænge sig ind.

Kreditoplysningsbureau

Kreditoplysningsbureauet er det som i daglig tale kaldes RKI, og det er RKI som hjælper andre låneudbydere med at vide, hvem de bør være påpasselige med at udbetale lån til. RKI er en liste over personer som har gæld hos en låneudbyder. Din kreditor kan melde dig til RKI, uanset om du er på en afdragsordning eller på anden måde har indgået et forlig for at tilbagebetale eksempelvis et SMS lån.
Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)