Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Faktorer der påvirker din kreditvurdering


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

Når du skal låne penge, så er det ikke så nemt, som det førhen har været. I dag skal du godkendes på forhånd. Det er ikke nok at love guld og grønne skove for at få fingrene i de billige lån til hus, bil eller ferie. Der er ingen vej udenom. I dag skal du møde op velforberedt og samtidig være kreditværdig. At være kreditværdig betyder, at du er i stand til at betale din gæld af. En kreditvurdering er en vurdering af din økonomi. Kreditvurderingen bruges af kreditor til at vurdere, om du er i stand til at afbetale en eventuel gæld, og om de vil låne dig penge. Både banker og andre kreditorer foretager kreditvurderinger. En dårlig kreditvurdering betyder, at du vurderes som værende ude af stand til at betale din gæld.

De overordnede faktorer i en kreditvurdering

I grove træk foretages kreditvurderingen på baggrund af dine offentlige tilgængelige informationer samt øvrige private informationer. Dette gøres ud fra kreditors dømmekraft og erfaring. Derfor kan en kreditvurdering variere en smule alt afhængig af kreditor. I en kreditvurdering undersøges først og fremmest tre overordnede faktorer. Disse er nævnt herunder:
 1. Hvordan er den overordnede økonomi
 2. Muligheden for at betale gælden tilbage
 3. Sikkerheder og pant som kan garantere et beløb til kreditor
1. Jo bedre økonomi du har, jo større er chancen for at opnå en god kreditvurdering. Hvis du har en stabil økonomi, en fornuftig indtjening samt værdier, som banken kan tage pant i, så har du en god overordnet økonomi. Dine indkomster skal overstige dine udgifter, og rådighedsbeløbet skal være rimeligt. 2. Der bliver først og fremmest undersøgt, om du er registreret i RKI (Ribers Kredit Information – registret over dårlige betalere). Der bliver også undersøgt, om du står registreret i andre registre, og om du mangler at afbetale anden gæld. Hvis du har gæld i forvejen så undersøges der, om du har overholdt betalingerne. Du kan ikke låne, hvis du er registreret i RKI, men en del kreditorer låner dog gerne ud, selvom du er registreret andre steder. Du skal blot have overholdt betalingsbetingelserne. 3. Sidst men ikke mindst kigges der efter om du har aktiver, som kan stilles som sikkerhed for lånet. Det kan være hus, bil eller andet, som ikke mister værdi over tid.

Disse faktorer har også indflydelse på din kreditvurdering

Der er også mange andre variabler, som indgår i din kreditvurdering. Her har vi samlet de øvrige faktorer for overskuelighedens skyld:
 • Uddannelsesniveau
 • Alder
 • Fast arbejde
 • Tidligere overtræk
 • Bolig- og familieforhold
 • Betalingshistorik
Generelt kan yngre mennesker med højere uddannelsesniveau og fast arbejde låne flere penge. Hvis du tilmed har en stabil og tryg boligsituation med en god betalingshistorik, og uden alt for mange overtræksrenter, så er du en favorabel debitor. Har du derimod spredt gæld, dyre lån eller forsinkede betalinger bag dig, så er det straks værre. Det bør dog nævnes, at du nogle steder sagtens kan låne, selvom du i forvejen har lån. Her kigger kreditor på, om det evt. er et billigt lån, som du har anskaffet dig. De kigger også på, om du overholder betalingerne samt hvor stort lånet er.

Dette skal du bruge, hvis du ansøger om lån

Det er vigtigt at være så godt forberedt som muligt, inden du ansøger om et lån. Derfor kan du med fordel skaffe følgende dokumenter og information:
 • De seneste tre lønsedler
 • Budget
 • Årsopgørelse fra SKAT
 • Betalingsoversigt
 • Oversigt over den totale formue eller gæld
Husk i øvrigt altid at et lån er en ydelse, der er til forhandling. Det kan blive dyrt at låne mange penge over flere år. Du bør derfor altid forsøge at forhandle om prisen på dit lån. De billige lån sparer dig for mange penge på sigt.
Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)