Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Hvad er et rentefradrag?


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 09. februar, 2022

Det er så normalt at tage privatlån i dagens Danmark, at de fleste danskere på et tidspunkt i sit liv tager et. Det betyder ikke nødvendigvis, at de fleste danskere havner i økonomiske problemer, men måske snare at der findes mange gode tilbud som kan give os mulighed for at få en håndsrækning, til de økonomiske behov vi står med indimellem.

 

En af de ting som ofte kommer op, når man kigger på privatlån på nettet er renten. Men hvad er renter på lån egentlig?

 

Hvordan fungerer renter på lån?

Når du tager et lån, låner du ikke bare penge fra en låneudbyder. Du betaler også for en service, og at din låneudbyder tager en risiko ved at give dig en kredit. Det er en risiko, da låneudbyderen ikke kan vide med sikkerhed, om du er i stand til at betale pengene tilbage.

 

Det som er lidt forskelligt ved at betale for et lån som en service er, at i stedet for at betale en fastsat afgift på et bestemt beløb, så betaler man en bestemt procent i rente. Renten vil typisk være en bestemt procentdel af lånets værdi, og det kan være pr. måned, kvartal eller hele år.

 

Men hvad betyder renter for min økonomi?

 

Hvordan udregnes renter?

Den måde renter i praksis fungerer på er, at du oftest vil betale mere for at tage et større lån. Det giver mening fra låneudbyderens standpunkt, da de står med en større risiko, når du tager større lån. Serviceafgifter bliver altså større i takt med lånet. Det er værd at have med i tankerne, når man vælger hvilket privatlån, man ønsker at tage. Men der findes positive aspekter ved renter som kan gøre dem lettere at håndtere, navnlig rentefradrag.

 

Men hvordan fungerer rentefradrag i praksis?

 

Hvordan får man rentefradrag?

SKAT giver mulighed for at få et fradrag i sine privatlån. Det vil sige, at du kan få penge tilbage fra SKAT, hvis du har eller i det seneste år har haft et lån, som du har betalt renter af. Og det kan give en betydelig økonomisk lempelse at få disse penge retur.

 

Men hvordan tager man del i disse rentefradrag?

 

Få rentefradrag gennem din forskudsopgørelse

Generelt set er det sådan, at når din økonomi ændrer sig skal du indberette dette på din forskudsopgørelse hos SKAT. Et privatlån og renterne som medfølger, kan være en sådan ændring. Derfor er det vigtigt, at du går ind og ændrer i din forskudsopgørelse for at undgå at betale penge tilbage i SKAT.

 

Det er også her du skal indberette, at du betaler renter på et lån, da du så vil kunne gøre krav på at få et afdrag i disse, på samme måde som man kan få penge fra SKAT for kørselsfradrag og lignende.

Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)