Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Hvad betyder stigende renter for din økonomi?


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Simone Christensen

Sidst ændret af:Simone Christensen

Opdateret: 10. oktober, 2022 | Læsetid 6 minutter

Økonomer og eksperter diskuterer ofte, hvorvidt renterne vil stige eller falde. Og det er ikke uden grund. For hvis renterne stiger, kan det have store konsekvenser for din økonomi. Men hvad betyder det egentlig, når renterne stiger? Og hvordan kan du forberede dig på en eventuel rentestigning?

Hvad er stigende renter?

Renterne på et lån eller en obligation er det, du betaler oveni afdragene til långiver hver måned eller år. Når du laver et lån, forventer du normalt, at renterne vil være de samme over hele lånets løbetid. Men det er ikke altid tilfældet. Renterne kan faktisk stige eller falde, alt efter hvordan økonomien udvikler sig.

Når økonomien er i god form og der er mange jobs, stiger ofte renterne. Det skyldes, at der er stor efterspørgsel efter lån, og derfor er långiverne ikke så villige til at låne penge ud. På den måde kan du sige, at stigende renter er en slags "afgift" for at låne penge.

Hvordan påvirker stigende renter din økonomi?

Det er selvfølgelig ikke særligt godt for din økonomi, hvis renterne stiger. Hvis du har et boliglån, vil din månedlige ydelse også stige. Det samme gælder for andre lån, du måtte have, f.eks. et forbrugslån eller et studielån.

Det kan dog være en fordel at have et fastforrentet lån, fordi du så ved præcis, hvor meget du skal betale hver måned. Hvis du har et variabelt forrentet lån, vil din ydelse derimod følge med, når renterne stiger.

Hvis du overvejer at tage et lån, er det derfor en god idé at vælge et fastforrentet lån. På den måde er du sikker på, at din månedlige ydelse ikke stiger, selv hvis renterne gør det. Det kan nemlig ændre sig alt efter, hvordan bl.a. inflationen og boligpriserne er.

Hvad betyder stigende renter for dit huslån?

Når du er boligejer og har et huslån, er der to ting, der især er vigtige for din økonomi: Lånets rente og boligens værdi.

Hvis renten på dit huslån stiger, vil din månedlige ydelse også stige. Dog vil en stigning i boligens værdi ofte kunne kompensere for den højere ydelse, så du i det store og hele ikke bliver hårdt ramt økonomisk.

Men hvis boligens værdi falder, mens renten på dit huslån stiger, kan det få alvorlige konsekvenser for din økonomi.

Derfor er det vigtigt, at du overvejer alle forhold, inden du optager et huslån. Du bør bl.a. overveje, hvor meget du kan betale i ydelse hver måned, og hvor meget boligens værdi kan falde.

Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at konsultere en økonom eller finansiel rådgiver. Du kan også anvende en låneberegner, for at være på den sikre side.

Hvad kan du gøre for at beskytte dig mod stigende renter?

Der er flere ting, du kan gøre for at beskytte dig mod stigende renter.

  • Du kan for eksempel vælge et fastforrentet lån, hvis du har mulighed for det. På den måde er du sikker på, at din månedlige ydelse ikke stiger, selv hvis renterne stiger.
  • Du kan også vælge at opspare penge i en opsparingskonto, hvor du får en fast rente. På den måde er du sikker på, at dine penge bliver værd, selv hvis renterne stiger.
  • Du kan også vælge at investere i aktier eller obligationer. De fleste aktier og obligationer giver en fast rente, og derfor er du også sikker på, at du får en fast indkomst, selv hvis renterne stiger.
Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)