Saml dine dyre lån med et samlelån
Forfatter: Mark Andersen
Opdateret: 12. maj, 2019
Kender du fornemmelsen af, at hver gang det er den første i måneden, så bliver dine penge trukket af diverse kreditorer, som du ville ønske du kunne slippe for? Og vidste du, at du faktisk kan lette denne byrde en smule ved at samle lån ? Hvis ikke, så må du hellere læse med her. Vi giver dig i indlægget her et overblik over, hvad fordelene kan være ved at samle sine lån. For det første slipper du for besværet ved mange lån og for det andet har du flere penge til dig selv hver måned. Et samlelån er en lånetype, hvor du, ja, samler de lån du måtte have. Det er så enkelt som det lyder. Og det gælder alle slags lån; billån, mindre banklån, ting købt på afbetaling, kontokort og alt andet du kan komme i tanke om, hvor du skylder penge. Samlelån er en måde at holde de faste, månedlige udgifter nede på og en af de gode ting ved denne lånetype er også, at mange af de banker, der tilbyder denne service, ofte klarer papirarbejdet og kontakten til de nuværende låneudbydere. På den måde slipper du også for at skulle lave en masse administrativt arbejde, som du måske i virkeligheden ikke har helt styr på. Stadig interesseret? Så læs videre.
Skab overblik ved at samle lån
Er du blevet lokket i fælden eller har du simpelthen været nød til at tage et forbrugslån på grund af en nødsituation, står du sikkert i en situation, du lige nu fortryder. Forbrugslån og kviklån er dyre i omkostninger, og jo flere du har, jo flere renter og gebyrer betaler du. Derfor giver det rigtig god mening at samle alle de små lån, du måtte have, ét sted. Det giver dig et overblik over, hvad du skal af med hver måned, og i stedet for fx fem små kreditorer, der ånder dig i nakken, har du blot én, du skal tage dig af. Med mange lån, er du måske også i en situation, hvor en betaling er glippet et par gange, fordi der ikke har været penge til det eller fordi, regningen ikke har været tilmeldt PBS og er landet et sted, hvor den er blevet glemt. Og med ét, er lånet blevet endnu dyrere, fordi der kommer rykkere eller stigende gebyrer eller renter. Du synes måske det kan lyde helt skørt at optage et lån for at komme af med andre lån, men der er faktisk mening med galskaben. Det giver selvfølgelig ikke mening at optage ét lån for at tilbagebetale ét lån. Det får kun din gæld til at vokse. Derfor skal du selvfølgelig også overveje antallet af lån, du har, inden du giver dig ud i et samlelån. Men ulemperne ved forbrugslån og kviklån er store, og har du flere af dem, bør du overveje at samle lån som en mulig løsning. Mange oplever, at det – om ikke andet – skaber et kærkomment overblik i økonomien. Men der er faktisk også økonomiske fordele ved at samle dine lån ét sted. Har du et eller flere kviklån, betaler du sikkert en rente, som er helt urimelig.
Flere penge hver måned
Mange af de banker, som tilbyder samlelån, har en låneberegner så du kan se, hvor meget du kan regne med at spare ved at samle dine lån. Og det er netop en af de helt store fordele ved at samle sine lån: den månedlige besparelse. Én kreditor betyder én udbetaling, hvilket betyder ét gebyr og én rente. Med andre ord får du et billigere lån, en lavere årlig omkostning i procent (ÅOP) og selvfølgelig flere penge mellem hænderne. Inden man giver sig i kast med et eventuelt samlelån, skal man vide præcist hvor meget man skylder væk og dermed ca. hvor meget man skal låne på ny. Dette har nemlig betydning for omkostningerne ved dit nye lån. Ligesom med så mange andre lån er fordelene altid større, jo større dit lån er. Så det er også værd at overveje, om du har stiftet nok gæld til at det overhovedet er en fordel for dig. Eller om du bare skal bide i et sure æble og betale af på dine irriterende smålån. Med nogle samlelån kan du låne helt ned til 5000 kroner, men det er langt fra sikkert, at det i disse størrelser er en fordel.
Kunne et samlelån så være noget for dig?
Hvis du stadig synes det lyder rigtigt spændende at samle dine lån, er der lige et par ting, du skal være opmærksom på. Alle kan i udgangspunktet få et samlelån, så der skelnes på den måde ikke mellem lånetagere. Der er med det sagt dog stadig et par krav, man skal opfylde som potentiel lånetager. Først og fremmest må du ikke stå i RKI, men den regel gælder jo også ved alle andre lånetyper. Derudover plejer man at sige, at man skal have en nogenlunde sund økonomi, hvilket selvfølgelig kan være et vidt begreb. Vi prøver i dette indlæg at være så neutrale som muligt, så du selv kan tage valget omkring samlelån. Derfor er det også kun fair, hvis vi giver dig et par ulempler ved at optage denne type lån. Hvis du har set det populære TV3-program, hvor folk er i en slem økonomisk krise, har du måske lagt mærke til, at man kan forhandle med sine kreditorer. Nogle kan gå med til rentestop eller flere afdragsfri måneder. Denne mulighed mister du, hvis du samler dine lån. En anden, måske mere mental, ulempe er, at dine lån ikke forsvinder ét efter ét. Det kan være super tilfredsstillende at lægge den sidste krone hos kreditoren og på den måde være gældfri – i hvert fald det ene sted. Med et samlelån er du så at sige tvunget til et større lån, som tager længere tid at betale af. Spørgsmålet du skal stille dig selv er, om fordele opvejer ulemperne. Vi håber i hvert fald, at du er blevet klædt lidt bedre på til evt. at samle dine lån. At samle lån er i hvert fald en god mulighed for mange, der sidder lidt klemt.