Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Sabbatår eller udveksling?


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

Hvis du er i den heldige situation, at du snart bliver færdig med en gymnasie- eller erhvervsuddannelse, kommer du snart til en milepæl i din uddannelse. Og når du når dertil, er det en god idé at vide, hvad du vil lave, efter ferien er ovre. Der er naturligvis ikke et rigtigt og et forkert svar, men der er muligheder som vil være mere rigtige for dig end andre. Mennesker er jo forskellige, og vi ønsker ikke at overbevise dig om, at et valg er det rigtige for alle. I stedet vil vi give et overblik over, for hvem henholdsvis et sabbatår og en udvekslingsperiode vil være det rigtige valg. Det økonomiske aspekt er naturligvis også en vigtig faktor, så i visse tilfælde kan det være smart at kigge på et lån til uddannelse.

Hvad indebærer et sabbatår?

Et sabbatår er et år, man tager typisk som et afbræk i sin uddannelsesperiode, hvori man sætter sin uddannelse på pause. Et sabbatår tages typisk imellem uddannelser, og kan tages efter eksempelvis gymnasieuddannelse, eller efter man har taget en bachelor, og altså før man skriver speciale. Et sabbatår har til hensigt at give et overskud, hvad end det handler, om at man behøver at tænke sine muligheder igennem, at have en pause til at komme lidt ud på arbejdsmarkedet og danne erfaring eller bare for at få en pause fra studierne. Et sabbatår kan hjælpe med at afklare dig i forhold til at træffe de rette uddannelsesmæssige valg eller til at finde ud af, at du ikke vil videreuddannes mere på nuværende tidspunkt overhovedet.

Hvad indebærer en udveksling?

Et udvekslingsophold har lidt samme hensigt som et sabbatår i den forstand, at man tager et udvekslingsophold i en periode, hvor man ellers kunne have været under uddannelse. Det kan eksempelvis foregå i form af, at man bor hos en værtsfamilie i udlandet og lærer et andet sprog, mens man hjælper til i hjemmet for eksempel gennem at passe børn og at hjælpe med rengøring. På et udvekslingsophold vil du have nogle udgifter, men bliver i mange tilfælde dækket godt ind a familien du bor hos. Du vil ofte spise med hos familien og bo i hjemmet. Derved undgår du en del omkostninger. Men når det kommer til øvrig indkomst, kan det være svært at få et stort overskud.

Overvej et lån til uddannelse

Uanset om du vælger at tage et sabbatår eller tage et udvekslingsophold hos en rar værtsfamilie, kan det være værd at overveje din økonomiske situation. Et år uden uddannelse betyder nemlig et år uden chance for SU. Du skal altså selv stå for din egen indkomst. Og har du planer om at tage et arbejde, men skal have enderne til at mødes, til du har jobbet, kan et lån hjælpe dig på benene igen. Der findes en lang række lån til uddannelse som også kan være til hjælp, hvis du har klaret dig økonomisk i et sabbatår eller gennem en udveksling, men skal have råd til uddannelsesmaterialer i forbindelse med studiestart.
Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)