Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Økonomiske problemer: Sådan hjælper du


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 09. februar, 2022

Kender du en som er i økonomiske problemer, men ved ikke helt hvordan du skal gribe situationen an?

Det kan for mange familiemedlemmer og nære venner, være utroligt svært at håndtere og hjælpe pågældende. Der er dog forskellige måder, som du kan hjælpe på, hvilket vi kommer nærmere ind på her i artiklen.

Tal om problemet

Det er vigtigt, at få talt om problemet, og lytte til hvad personen siger. Alle har et behov for at blive hørt, og da det kan være meget svært at tale om, er det vigtigt at du lytter til problemet, så personen kommer til at føle sig mere tilpas.

Dan et overblik over økonomien

Det er en god ide at sætte jer sammen og forsøge at danne et overblik over hvor slemt det står til. Hvordan opfatter personen selv situationen? Har personen en forståelse for, hvor slemt det står til?

Du kan spørge ind til, om personen har nogle privatlån, om han/hun har overtræk på kontoen, eller om han/hun har anden udestående, såsom kassekredit eller om de er bundet af nogle afbetalingsordninger. På denne måde får i et bedre overblik over personens gæld, og i kan nemmere se, hvor slemt det står til.

Du kan hjælpe personen ved at sørge for, at de faste udgifter bliver betalt til tiden. I kan oprette en budgetkonto, hvor et fast beløb lægges over hver måned, til at dække de faste udgifter, såsom husleje og forsikringer. Dernæst kan i også automatisere personens regninger, ved at tilmelde dem til automatisk betaling igennem PBS. På denne måde sikrer i også, at der ikke er regninger, som ikke bliver betalt, og undgår på den måde dyre rykkergebyrer.

Se på forbrugsvaner sammen

Når i er ved at danne jer et overblik over økonomien, så foruden at se på privatlån og det som personen skylder væk, så se også på forbrugsvaner. Har personen nogle dyre vaner, som ikke er nødvendige eller er overflødige, så kan dette være et godt sted at starte, i forhold til at finde spare-muligheder.

Herudover så se på hvad der bruges på aktiviteter sammen med andre, for eksempel i personens vennegruppe. Det kan være svært at være den person der ikke lige har råd til at tage med til diverse ting, fordi der ikke lige er penge nok. Derfor kan det være en god ide at se på dette sammen og finde på alternativer til nogle af de dyre aktiviteter eller vaner her.

Læg et budget

Når i har dannet jer et overblik over økonomien, så læg et budget. Dette hjælper med at give det fulde overblik over hvordan økonomien hænger sammen. Så er det også nemmere at finde steder, hvor der kan spares. Det er vigtigt at danne sig et godt overblik, da en af problemerne ofte er, at personen med økonomiske problemer ikke ved præcist, hvor slemt det står til. Ved at lægge et budget kan i sammen skabe jer overblikket, samt lægge en plan for, hvordan personen kommer ud af problemerne igen.

Her opstiller i de månedlige indtægter og udgifter. Hvis personen har mange privatlån, men ikke får betalt tilbage på disse, er dette et godt sted at starte. Der kan være mange omkostninger forbundet med privatlån. Derfor er det en god ide at tilrettelægge personens økonomi efter at få tilbagebetalt disse, så hurtigt som muligt. Så bliver det også nemmere for personen fremadrettet.

Undgå lån

Hvis man er i økonomiske problemer, så er der mange der bliver fristede til at optage diverse privatlån. Selvom dette kan være fristende, og måske se billigt ud, så er de det typisk ikke, og personen vil ofte være dårligere stillet ved at optage flere lån.

Hvis personen allerede har optaget lån, så kan i når i gennemgår personens økonomi, danne jer et overblik over de forskellige privatlån. Se på hvilken type privatlån det drejer sig om. Se på hvad der skal betales af renteudgifter og hvornår privatlånet skal indfris igen.

Hvis personen har flere privatlån, så sammenlign disse og prioriter de dyreste af dem, så disse bliver tilbagebetalt først. En god måde at sammenligne de forskellige privatlån på, er ved at se på ÅOP.

ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent, og ved at se på dette kan i nemmere finde frem til de dyreste af personens privatlån. Grunden til, at man ser på ÅOP og ikke bare renten, er fordi der typisk også er gebyrer forbundet med lånet. Gebyrer tæller ikke med i renteomkostningerne og giver derfor ikke et retvisende billede.

Hjælp udefra

Hvis det er for svært at danne et overblik og få økonomien tilbage på sporet igen, så kan det måske være en god ide at søge hjælp fra professionelle. Her kan det måske være fornuftigt, at personen tager en samtale med sin bankrådgiver, for sammen at kunne se på mulighederne.

 

Herudover, så kan personen også få hjælp fra Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning. De tilbyder gratis rådgivning til personer i økonomiske problemer, for eksempel hvis man har meget gæld, som man har svært ved at komme af med igen.

Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...



email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)