Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Lær dine børn alt om privatøkonomi


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

Er du bekymret for, om dine børn kender til værdien af penge. Er du træt af plageri i dagligvarebutikken og frygter du, at de dummer sig med unødvendige køb og dyre lån som studerende? Så er du ikke alene. Mange børn lærer de dårlige vaner allerede i barndommen, fordi man som forældre glemmer at inkludere dem i økonomien. Du kan komme et skridt foran, ved at lære dem om værdien og betydningen af penge. Her har vi samlet nogle gode tips til at lære alle aldersgrupper om økonomi.

Sparegris, svære valg og ønsker

4 – 7 år: Allerede i 4 års alderen kan du introducere sparegrisen og rose dem til skyerne, når barnet putter penge deri. Lær dit barn at tælle hver krone. Både fredagsslik, spil eller apps fra telefonen kan trækkes i deres lommepenge. Tal med dit barn om, hvor mange penge et spil eller en app på telefonen koster, og lad dem vælge mellem et par stykker om måneden. Hjælp evt. også barnet til kun at udvælge max fem ønsker til fødselsdag og jul, så de bliver opmærksom på, at de ikke bare kan få det hele.

Ugepenge og ansvarlighed

7 – 12 år: Nu er det et godt tidspunkt at begynde at udbetale ugepenge som betaling for et stykke arbejde. Dette arbejde kan være dække bord, rydde op på sit værelse eller hjælpe med madlavning. Lær dem også om vigtigheden af at have en opsparing. Tag dem med på indkøb for et forudbestemt beløb og lad dem f.eks. vælge mellem den dyre morgenmad eller flere forskellige slags pålæg til madpakken. Vis dem også gerne alternativer til de dyre varer så de lærer, at alle ting har forskellig værdi, og at det kan betale sig at spare. Det er nemlig vigtigt, at de lærer at skelne mellem ønske og behov. Du kan også hjælpe dit barn med at sælge ud af sine legesager eller bytte sig til noget andet. På den måde lærer du dit barn om fornuftig genbrug.

Budget, renter og lån til studier

12 – 18 år: Giv udtryk for vigtigheden af en sund økonomi og lad dem evt. se programmer som luksusfælden og fra skrot til slot. Tal med dem om impulskøb, og om at sammenligne tilbud. På den måde lærer de, at de sparede kroner nu er tjente og kan bruges på noget andet. Det er også vigtigt, at de kender til banken og deres egen bankkonto. Tag evt. et møde med banken og opret et budget og et visa debit, så de ikke kan trække over. Det er også tid til at opkræve en smule i husleje og til madvarer. Hjælp dem evt. med at skrive en ansøgning og kigge efter et fritidsjob. Inden dit barn flytter hjemmefra, så er det en god idé at hjælpe dem med at vælge forsikringer og lave årsopgørelse, så det ikke er helt nyt, når de skal stå på egne ben. Det er også vigtigt at tale om lån med dem. Især fordi SU’en i de senere år ikke er steget ret meget, og derfor bliver det sværere og sværere for studerende at få hverdagen til at hænge sammen. Et stort antal studerende får derfor et lån til studierne. Mange steder tilbydes der favorable lån til billige renter, og det er vigtigt at de lærer at gennemskue markedet, sammenligne og tænke fornuftigt og realistisk. Et lån til uddannelse kan være en god hjælp, og det er ofte en nødvendighed for den fattige studerende.
Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)