Hvilke rettigheder har jeg, når jeg låner online?

Forfatter: Mark Andersen
Opdateret: 12. maj, 2019
Mange mennesker vælger i dag at låne penge online. Det kan der være mange forskellige årsager til — nogle har ikke mulighed for at låne penge i banken, og andre vil gerne kunne tage hurtige og billige lån uden at skulle redegøre for formålet med lånet. Uanset hvad, er det vigtigt at huske på, at du altid har nogle rettigheder, når du låner penge online. De rettigheder kan du læse mere om her.
Overvejelser du bør gøre dig, inden du tager et lån
Du har sikkert overvejet, om det vil være muligt for dig at spare op til det, du gerne vil investere i, inden du tager et lån. Det er naturligvis altid en god løsning selv at spare op, da man på denne måde slipper for at skulle betale renter og gebyrer. Men heldigvis er det i dag muligt at finde billige lån, som ikke koster svimlende summer i renter og gebyrer. Det er blot vigtigt at kigge sig godt omkring og altid at læse det med småt, inden man tager billige lån. Inden du tager et forbrugslån, er det også godt at danne sig et overblik over sin økonomi, så man ved præcist, hvor mange penge, man vil kunne betale af på lånet hver måned. På den måde kan man få den kortest mulige løbetid og færrest mulige renter uden at skulle af med en højere månedlig ydelse, end man har råd til. Står du i RKI eller andre debitorregistre kan det blive svært at få lov til at optage billige lån, da låneudbydere har pligt til at lave en kreditvurdering af deres kunder og kan afvise dig på baggrund af sådan en registrering.Dan dig et overblik med ÅOP
ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent. Den medregner alle omkostninger såsom gebyrer og renter og fortæller dig dermed, hvad lånet alt i alt vil komme til at koste dig. Inden du tager et lån, bør du altid undersøge, hvad lånets ÅOP er, så du kan sammenligne de forskellige muligheder med hinanden og finde den løsning, der er billigst for dig. Hvis du ikke kan finde ÅOP nogle steder, så spørg udbyderen. Du har nemlig altid ret til at få den oplyst.Undgå ekstra gebyrer
Nogle af de billigste lån, du kan tage online, har en relativt kort løbetid. Vær derfor altid sikker på, at du kan tilbagebetale lånet indenfor tidsfristen. Ellers kan du pludselig stå med en masse ekstra renter og gebyrer, og så kan det hurtigt løbe op. Det samme gælder for lån, der ikke har nogle renter de første 30 dage. Det lyder umiddelbart godt, men undersøg altid, hvad omkostningerne ligger på efter de 30 dage er gået.Hvis du vil klage over dit lån
Hvis der skulle opstå problemer mellem dig og din låneudbyder, så kan du vælge at klage til en af de følgende instanser:- Pengeinstitutankenævnet: Du kan klage til pengeinstitutankenævnet, hvis du har lånt penge af en udbyder, som er ejet af et pengeinstitut.
- Center for Klageløsning: Her kan du klage over et lån, du har taget i forbindelse med et køb af en vare. Det kan for eksempel være at du har lavet en afdragsordning med en butik, du har købt en vare af. Det kan også være et lån der er optaget i forbindelse med betaling for en ydelse.
- Ankenævnet for Finansieringsselskaber: Hos dette nævn kan du klage over udbydere, som ikke er ejet af pengeinstitutter og som giver sine forbrugere fritstående lån.
- Forbrugerombudsmanden: Hos forbrugerombudsmanden kan du klage over låneudbydere, som ikke oplyser dig om de ting, du har ret til at få at vide, som eksempelvis den førnævnte ÅOP eller andre omkostninger, der er i forbindelse med lånet. Det er såkaldte lovpligtige standardoplysninger. Du kan også klage over udbydere, der vildleder forbrugeren om lånets rente.