Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Hvad er RKI og Debitor registeret?


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 09. februar, 2022

Der optages i dag flere online lån end nogensinde før – faktisk så mange, at op til hver fjerde unge har et forbrugslån på 1000 kroner eller derover.

 

Når du skal ansøge om et lån online, er der en kort række krav, du skal kunne leve op til, for at kunne komme i betragtning til lånet. Et af de krav er som regel, at du ikke må være registreret i RKI eller Debitor registeret. Men hvad er det egentlig? Læs med herunder og find ud af, hvad RKI og Debitor registeret er, hvordan man ender der samt, hvilke konsekvenser det kan have for dig, hvis uheldet er ude.

 

RKI og Debitor registeret forklaret

RKI står for Ribers Kredit Information og er et selskab, der vurderer kreditværdighed. Selskabet er ejet af Experian og er sammen med Debitor registeret er det de to største og mest indflydelsesrige registre over dårlige betalere i Danmark.

Helt kort kan du blive registreret i RKI, hvis du skylder 200 kroner eller derover, dog er det først, hvis du skylder mere end 1000 kroner væk, at dine oplysninger bliver offentlig tilgængelige.

Selve registrene bruges af finansielle institutioner og lignende til at tjekke en potentiel kundes kreditværdighed.

Det er derfor, at mange firmaer, der tilbyder lån online, har som minimumskrav, at du ikke må være registreret i hverken RKI eller Debitor registeret.

 

Hvordan ender du i RKI?

Helt kort ender du i RKI, hvis du er dårlig betaler. Det vil sige, at du ikke betaler dine regninger til tiden og ikke reagerer på rykkere.

Men bare fordi du ikke betaler en enkelt regning til tiden, skal du ikke være bekymret. Der skal mere til.

  • Du skal have modtaget mindst 2 skriftlige rykkere, der ikke må nævne eller henvise til RKI.

  • Der skal være 10 dage imellem de to første rykkere

  • Den tredje rykker må varsle om registrering i RKI

Betaler du ikke den tredje rykker kan du nu indberettes til RKI og registreres som dårlig betaler. Det er altid en god ide at tage fat i kreditor og tale om muligheden for at lave en afdragsordning eller en anden aftale, så du kan få lånet ud af verden på en ordentlig måde.

 

Hvordan bliver du slettet fra RKI?

Den hurtigste og letteste måde at komme ud af RKI på er, ganske simpelt ved at betale din gæld. Er det ikke muligt kan du forsøge at kontakte kreditor og se, om det er muligt at lave en afdragsordning på gælden, så du kan blive slettet fra registeret.

Når din gæld er betalt, slettes du automatisk fra registret. En registrering kan stå i op til fem år.

 

Hvilke konsekvenser har det for dig, hvis du er registreret som dårlig betaler?

Det har ret store konsekvenser for din økonomiske frihed, når du er registreret.

I hverdagen vil det muligvis ikke have den helt store indflydelse på tingene.

Men det betyder dog, at du ikke kan optage lån, heller ikke i banken, du kan ikke købe ting på afbetaling eller kredit. Herudover kan det være næsen umuligt at få et kreditkort, et telefonabonnement eller andre ting, der kræver sikkerhed for betaling til tiden.

 

Ønsker du at få udført håndværkerarbejde på din bolig, kan der være firmaer, der ikke vil udføre arbejdet, fordi du er registreret i RKI eller hos Debitor.

 

Du skal altid skynde dig at få styr på det, hvis der er udsigter til at ende i RKI og den bedste løsning er altid at tage fat i kreditor. Kreditor ønsker selvfølgelig at få deres penge ind igen og RKI er ofte ikke den bedste løsning for dem fordi det langt fra er en garanti for hurtig tilbagebetaling.

Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)