Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Hvad er forskellen på et lån med og uden sikkerhed?


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

Står du i en situation, hvor du har fået behov for at tage et lån? Er du lidt i tvivl om, hvilket lån du får flest fordele ud af? Der er mange aspekter at holde styr på, når man vil ansøge om at tage et lån. Hvordan vil den månedlige ydelse påvirke din økonomi? Vil du være i stand til at tilbagetale din gæld over den givne låneperiode? Og hvad kræver det egentlig at få positivt svar på en låne ansøgning? Endnu et af de store spørgsmål er, hvilken forskel det gør for et lån, hvorvidt der stilles krav til, at du stiller sikkerhed eller ej. Men hvad vil det egentlig sige at stille sikkerhed, og hvilken forskel gør det for det pågældende lån , om der er krav hertil?

Hvad vil det sige at stille sikkerhed?

Nogle låneudbydere vil stille krav om, at du skal stille sikkerhed, før du kan få lov til at tage del i en låneaftale. Det er typisk fysiske låneudbydere som banker som vil gøre krav på, at deres kunder stiller sikkerhed ved indgået låneaftale. Fordelen ved sikkerhed for pengeinstituttet er, at skønt låneudbyderen altid løber en risiko, når den udlover kredit, er risikoen formindsket, når der stilles sikkerhed. Helt konkret betyder det at stille sikkerhed, at ved en indgået låneaftale bliver kunden påkrævet at stille ejendele til rådighed i tilfælde af, at kunden bliver ude af stand til at kunne tilbagebetale sin gæld. På den måde får pengeinstituttet værdi, selv hvis kunden ikke kan tilbagebetale lånet. Eksempler på hvilke ejendele som kan stilles til rådighed er bil eller bolig. Det er ofte ejendele som er relevante for lånetypen der stilles som sikkerhed. Så tager du et billån, kan låneudbyderen kræve at bilen stilles som sikkerhed. På samme måde stilles boligen ofte som sikkerhed ved et boliglån. Det er altså ofte ejendele med reel værdi som stilles som sikkerhed.

Fordele og ulemper ved lån med sikkerhed

Et lån med sikkerhed er den typiske låntype, du vil kunne foretage fra et fysisk pengeinstitut. Tager du ned til banken for at ansøge om lån, vil du typisk kunne indgå i en låneaftale med krav om sikkerhed. En af fordelene ved et sådant lån er, at mister du evnen til at tilbagebetale dit lån, vil du ikke blive sat i gæld, men vil derimod blot miste den eller de ejendele du stillede som sikkerhed. Det vil ofte være et mindre tab, og du kan derfor selv føle dig sikker, når du indgår i en låneaftale af denne type. Derudover er det også lidt sværere at tage et lån med sikkerhed. Det skyldes at låneudbyderen oftest vil ønske en redegørelse for, hvad du vil anvende lånet til. Det kan både ses som en fordel og en ulempe, at lån med sikkerhed kræver en redegørelse for, hvad lånet skal bruges til. Det kan anses som en positiv foranstaltning, da det kan beskytte dig mod at tage forhastede lån, da låneprocessen generelt tager længere tid. Dertil bliver man også tvunget til at overveje processen nøje, da der er specifikke krav, som banken skal tage stilling til, før du accepteres til at indgå i låneaftalen. En fordel ved lån med sikkerhed er, at renten er lavere på de fleste lån med sikkerhed. Det skyldes, at sikkerheden er bankens forsikring for ikke at miste værdi på at udlove et lån til dig som kunde.

Fordele og ulemper ved lån uden sikkerhed

Et lån uden sikkerhed kan foretages online, og er meget lettere og hurtigere at ansøge om samt at få svar på. Du får også udbetalt dine penge hurtigt. Hele afviklingen af en låneaftale uden sikkerhed er altså hurtig og let. Det kan selvfølgelig lede til forhastede handler, og du står derfor selv med ansvaret for at tage et velovervejet lån. Du vil være helt fri for at skulle redegøre for, hvad du vil anvende dine penge til, og du vil ikke være tvunget til at tage købsbeslutninger i overensstemmelse med din låneudbyders kriterier. Fordi låneudbyderen ikke er beskyttet mod dårlige investeringer som i et lån med sikkerhed, er du derfor nødt til at betale højere renter ved et lån uden sikkerhed. Du betaler altså mere hver måned, men får også mere frihed til at anvende dine penge, som du ønsker.

Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)