Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Guide: Kom af med klatgælden og saml dine lån


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

I dagens Danmark er der et hav af forskellige typer lån. Mange har både lånt penge til bolig og bil, og derudover kræver andre lånetyper som forbrugslån eller afbetaling på produkter også månedlige indbetalinger. Det kan være svært at holde styr på mange lån og beløb, der skal betales. Derfor kan det være praktisk at samle sine lån under et. Det er nemmere at holde styr på, og det kan måske endda være billigere – dette er dog ikke altid tilfældet. Med et samlelån tages der et enkelt lån, som bruges til at betale alle dine øvrige lån tilbage. På den måde skal der kun betales ydelse på ét lån hver måned, og der er kun én rente og én løbetid at forholde sig til. Det lyder jo praktisk, men for at finde ud af, om det kan betale sig for dig, er det nødvendigt først at regne økonomien igennem.

Bør jeg tage et samlelån?

Først må du lave en oversigt over alle de lån, du har. Tag beløbene, som du endnu skylder for hvert lån, og læg dem sammen. Dermed får du det beløb, som du skal låne. Dernæst skal du finde ud af, hvor meget mere det vil koste, hvis du fortsat afbetaler dem løbende. Det er ikke nødvendigvis helt ligetil. Så længe du betaler et fast beløb hver måned kan det klares ved at gange de tilbageværende måneder af lånets løbetid med den månedlige ydelse, og derefter fratrække det tilbageværende beløb. Igen lægger du beløbene for hvert lån sammen, og hermed har du den udgift, det vil koste at beholde lånene, som de er. Den skal du herefter sammenligne med omkostningerne for et samlelån . Det er en god idé at starte med at undersøge de forskellige muligheder, da mange banker tilbyder samlelån, og lidt research kan betyde, at du ender med at spare penge. Så indhent først nogle tilbud på lån, der svarer til det beløb, du skal betale tilbage. I et lånetilbud vil de samlede udgifter fremgå – og hvis det ikke er tilfældet, findes der et væld af låneberegnere på nettet, som kan bruges til at finde dem ud fra lånebeløbet, renten og løbetiden eller den månedlige ydelse.

Er det billigere?

Nu kan du sammenligne udgifterne ved dine nuværende lån og det samlede, og hvis sidstnævnte er billigere, kan det måske betale sig at lægge lånene sammen. Beregningen her er dog kun vejledende, da faktorer som variabel rente kan betyde, at de reelle udgifter er anderledes. Det er derfor en god idé at tale med en bankrådgiver, inden du endeligt kaster dig ud i at tage samlelån. Noget, der kan være med til at gøre samlelån billigere, er, at der ikke skal betales eventuelle gebyrer til forskellige låneudbydere. Derudover kan lånet eventuelt have en kortere løbetid end et eller flere af dine øvrige lån, hvilket medvirker til at nedbringe udgifterne. Og der kan ikke mindst være penge at spare, hvis nogle af dine eksisterende lån har en meget høj rente.

Hvordan tager man et samlelån?

Hvis du er nået frem til, at et bestemt samlelån er en god løsning, tager det ikke lang tid at ansøge om lånet. Det vil ofte kunne gøre gennem hjemmesiden for den bank, som du ønsker at låne hos. Her vil du skulle angive forskellige oplysninger om din økonomiske situation samt nogle få personoplysninger, herunder CPR-nummer. De første oplysninger bruges til at vurdere, om du vil kunne betale lånet tilbage. CPR-nummeret skal bruges, så banken kan tjekke, om du er registreret i RKI eller Debitor Registret – dette kan nemlig betyde, at din ansøgning om et lån må afvises. Ofte er det ikke nødvendigt at angive mange flere oplysninger, og banken vil tage kontakt til dig i løbet af kort tid med et lånetilbud eller et afslag. I nogle tilfælde er det dog også nødvendigt at levere mere information, eksempelvis lønsedler fra de sidste måneder, for at påvise, at din økonomi er god nok til, at du kan betale det nye lån.

Fordele og ulemper ved et samlelån

For kort at opridse er der følgende fordele ved at samle sine lån:

  • Det er mere overskueligt, da der skal kun betales af på et lån
  • Du sparer eventuelle gebyrer hos mange låneudbydere
  • Lavere rente eller kortere løbetid kan gøre lånet billigere

Der kan dog også være ulemper:

  • Et samlelån kan sagtens være dyrere end de enkelte lån er
  • Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvad der er billigst, især hvis renten er variabel
  • Det er ikke sikkert, at du bliver godkendt til at tage lånet

Omstændighederne vil altid variere, og der findes ikke én opskrift på, hvornår man bør tage samlelån. Prøv derfor først at udregne udgifter og besparelser, og tal altid med en bankrådgiver, hvis du er i tvivl om, hvad du skal gøre.

Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...



email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)