Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

Fordele og ulemper ved studielån


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

I Danmark er vi heldigvis så privilegerede, at blive betalt for at studere. SU’en vi får udbetalt, kan være til stor hjælp for de fleste studerende, der både skal betale husleje, mad og diverse faste udgifter. Dog kan SU-indkomsten hurtigt få ben at gå på, da det ikke er store beløb, man som studerende får udbetalt. Af denne grund vælger mange at tage lån som supplement til deres uddannelse. For studerende er det muligt at tage et studielån, hvor renten er langt lavere, end ved andre lån. Det kan derfor være attraktivt for studerende at tage et studielån, mens det er muligt. Går du med overvejelserne om denne type af lån til din uddannelse, kan det være en god idé, at du sætter dig ind i både fordelene og ulemperne.

Fordelene ved studielån

Der er heldigvis masser af fordele ved at tage et studielån. Dette kan være ting som:
  • Lav rente
  • Råd til andet end faste udgifter
  • Mindre brug af tid på arbejde
  • Mindre stress i hverdagen mht. at tænke på økonomien
Hvis du ønsker at tage et studielån, ligger renten på kun 4% mens du studerer. Dette er væsentligt lavere, end renter på mange andre lån. Efter din studietid er renten fastsat efter den såkaldte Diskonto, som er den styrende rente fra Nationalbankens side. Denne kan være endnu lavere end de 4%. Hvis du vælger at tage et lån til din uddannelse, oven i den SU du får udbetalt, kan dette gøre din studietid mindre kedelig. Med den ekstra sjat penge vil der sandsynligvis være råd til andet end blot faste udgifter.

Billig opsparing og mindre stress

En tredje fordel ved studielån er, at du kan benytte det som en billig opsparing. Du kan altså vælge at tage studielånet, lade pengene stå og senere hen benytte dem til eventuelt indskud i lejlighed, eller andre ting, du alligevel skulle have lånt penge til i din bank. På den måde slipper du for, efter din uddannelse, at gå ud og tage et lån med en væsentligt højere rente, til eksempelvis et indskud i en lejlighed. Vælger du i stedet at bruge pengene mens du studerer, kan det føre til en mindre stressende studietid for dig. Med et studielån kan du fokusere fuld tid på dit studie, og behøver dermed ikke bekymre dig om at arbejde en masse for at tjene penge til stort og småt.

Ulemperne ved studielån

Selvom fordelene ved at tage et lån til sin uddannelse er mange, er der også et par ulemper, man skal være opmærksom på. Her gælder blandt andet:
  • Renter vil altid ende ud i gæld, uanset hvor lave de er
  • Renten efter studietiden kan stige, da den følger Diskontoen som styres fra Nationalbanken
  • Står man med mange penge mellem hænderne, kan man let komme til at bruge flere, end hvad fornuftigt er
Selvom renten ved et studielån er særdeles lav, sammenlignet med andre lån, vil det aldrig kunne betale sig at tage et lån, frem for selv at spare op. Naturligvis ender du ikke ud med en gæld i samme omfang som mange andre, hvis du tager et studielån – men gælden er stadig eksisterende, og skal tilbagebetales. Ligeledes ved man aldrig, hvor meget renten vil stige efter studietiden, da den som nævnt er styret af Nationalbankens Diskonto. Har man lånt en stor sjat penge, kan man også være tilbøjelig til at føle, at man har mange penge til rådighed. Tag derfor kun et lån til din uddannelse, hvis du føler, det er en nødvendighed for dig. Samlet set er det først og fremmest vigtigt, at du undersøger og planlægger nøje, inden du vælger at tage et lån til din uddannelse.
Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)