Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

De vigtigste lånebegreber


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 09. februar, 2022

Der findes mange forskellige typer af lån, herunder også mange forskellige typer af privatlån. For den ikke-fagprofessionelle inden for finansverdenen kan det derfor til tider være svært at finde ud af, hvad et lån helt præcist indebærer.

 

En hjælp til at få en større forståelse af forskellige privatlån er at kende de vigtigste lånebegreber. Denne artikel vil derfor udstyre dig med en definitionsguide af de vigtigste begreber mht. lån.

 

Privatlånets parter

Helt grundlæggende er det væsentligt at få styr på, hvilke parter der findes i et låneforhold.

 

 • Kreditor
  Kreditor er det pengeinstitut, som kan kræve et af dig foretaget lån tilbagebetalt ved forfaldstidspunktet. Kreditor er dermed den virksomhed, typisk en bank, som har penge til gode hos dig.

 • Debitor
  Som låntager er du debitor. Det er dermed dig, som skylder penge til en anden. Du skal således debitere det lånte beløb til din kreditor (typisk et pengeinstitut).Grundlæggende nøglebegreber

Udover parterne i et låneforhold, findes også nogle helt centrale nøglebegreber, som du bør være opmærksom på, når du er på udkig efter et privatlån.

 

 • Rådighedsbeløb

Hvad har du til rådighed hver måned, når alle faste udgifter, herunder husleje, el, vand og varme, abonnementer mv., er betalt? Det beløb, som står tilbage efter de faste udgifter, er betalt, er dit rådighedsbeløb. Dette er væsentligt at holde sig for øje, når du kigger efter lån. Dit rådighedsbeløb skal kunne rumme dine månedlige afdrag på dit nye lån. Hvis ikke kan du komme i betalingsrestance og i værste fald RKI.

 

Flere pengeinstitutter stiller desuden krav til et rådighedsbeløb af en bestemt størrelse, før at de er velvillige til at tegne et privatlån til dig.

 

 • Årlige omkostninger i procent

Dette kan synes som et langt begreb. I daglig tale bliver lånebegrebet mest af alt omtalt som ÅOP. ÅOP beregner alle omkostninger som er ved lånet på årlig basis, inkl. renter. Dette begreb giver dig et stabilt indblik i, hvor meget et privatlån vil koste dig på årsbasis eller på flerårig basis. Ved at orientere dig om ÅOP kan du derfor sikre dig det billigste lån.

 

Lånet fra start til slut

Udover privatlånets parter samt nogle helt grundlæggende begreber, så findes der mange flere vigtige begreber mht. lån, som er værd at orientere sig om.

 

 • Startegebyr

Startgebyr er det, som det koster dig at oprette lånet. Helt i stil med oprettelsesgebyr til diverse fitnesscentre e.l., er det altså prisen for lånets oprettelse.

 

 • Løbetid

Dette begreb er defineret i ordets forstand. Dvs. det siger noget om, hvor lang tid et lån løber over. Ved små lån er løbetiden ofte kort. Her kan løbetiden eksempelvis være 15-30 dage. Dette er især ved små lån, som kan foretages online. Ved større lån, f.eks. et boliglån, som typisk er stort, vil løbetiden kunne strække sig over 30-40 år.

 

 • Debitorrente

Debitorrente dækker over den årlige rente for året plus renters rente.

 

 • Ydelse

Ydelsen er det beløb, som du skal erlægge til kreditor hver måned. Det indebærer altså det månedlige afdrag på dit lån samt den månedlige rente plus renters rente. Nogle låntyper har dog ikke en månedlig ydelse, men hvor ydelsen i stedet betales eksempelvis hver tredje måned eller hvert halve år.

 

 • Termin

Terminen er den, som dikterer, hvornår der skal afdrages på lånet samt betales renter. Terminsdatoen er ofte den sidste i hver måned, men kan også falde hvert kvartal, hver tredje måned eller lignende. Hvornår terminsdato er, afhænger af aftalen mellem kreditor og debitor samt af låntype.

 

 

Som du kan læse ud af artiklens indhold, så findes der mange forskellige lånebegreber. Blandt det vigtigste er dog ÅOP, som virkelig kan fortælle dig noget om, hvor billigt/dyrt et lån er.

Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)