Pengepartner viser reklamer for låneudbydere og modtager provision for at formidle lån
Lån penge billigt online på Pengepartner

5 gode råd til unge om økonomi


Mark Andersen

Forfatter: Mark Andersen

Opdateret: 12. maj, 2019

Unge har notorisk svært ved at styre økonomien, primært fordi der som regel ikke er en stor fast indtægt fra et arbejde, men mange må nøjes med den SU, som staten udbetaler. Det kan hurtigt vise sig, at det kan være svært at leve alene for SU’en, især hvis man bor i en af landet større byer, hvor huslejen nemt sniger sig op på 4.000 - 5.000 kroner, før forbruget til el, vand og internet er betalt. Der er heldigvis nogle råd som man kan følge, for at få mest muligt ud af sin SU og generelt få styr på sin økonomi imens man læser.

1. Overvåg dit forbrug

Det bedste råd at give er, at overvåge sit forbrug hver dag i en periode. Brugte du for ”unødvendige” penge på en cafétur? Købte du pizza fordi det var nemmere at lave mad? Disse ting er alle nogle, som man kan spare mange penge ved at spare på, men selvfølgelig skal man huske at leve sit liv, og ikke spare på alle oplevelser og sociale muligheder der opstår.

2. Lav et budget

Et andet godt råd, som er lidt i forlængelse af det første er, at lave et budget. Når man laver et budget, sætter man rammer for hvor mange penge man må bruge på forskellige ting. Nogle af tingene man bruger penge på kan man typisk ikke ændre så hurtigt, det er ting som husleje, hvor man typisk er bundet op i flere måneder. Kniber det meget med økonomien bør man søge mod yderkanterne af byen, og ikke have et krav om at bo midt i København eller Aarhus C, hvilket hurtigt kan vise sig at sprænge budgettet. Noget der er nemt at ændre på, er hvor mange penge man bruger på mad i løbet af en måned. Handler man ud fra ugentlige madplaner og ikke laver diverse impulskøb som slik ved kassen og lignende, så er sparer man hurtigt mange penge. Endvidere bliver det nemmere at lave et budget, når man har overvåget sit forbrug i en periode.

3. Undgå afbetalinger

En fælde, som mange unge mennesker falder i, er at betale på afbetaling, eller tage et kviklån. Det kan virke som en nem løsning, hvis man bare kan betale 50 kr. i måneden frem for at betale 2.000 kroner nu, men aftalen er næsten aldrig til din fordel i sidste ende. Man ender med en regning der er væsentligt højere, end de 2.000 kroner man ellers skulle have betalt, hvilket gør aftalen dårlig. I stedet for afbetaling kan man overveje at tage et lån til uddannelse, som gør at man får råd til at tage en uddannelse. Der findes mange lån, som kan vise sig at være fordelagtige for unge, man skal bare være meget opmærksom, da enkelte lån kan snyde dig. Kig derfor altid efter det lån med lavest ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) som er et udtryk for, hvor meget du skal betale.

4. Skift fra Dankort til et Visa Electron

Når man er ung, åbner der sig en helt ny verden inden for økonomi for én - Dankortet. Man har nu som 18-årig ”uendelige penge”, og kan altid bare tage den på beløbet, selvom der ikke er penge på kortet. Det skaber store problemer for mange, da de ikke er opmærksomme på, om der er penge på kortet før man bruger det. Hvis man bruger et kort uden penge på, så laver man overtræk, som der typisk er et gebyr og en høj rente på, derfor skal man for alt i verden undgå at lave overtræk, hvis det er muligt. Hvis du har svært ved at styre Dankortet, så kan du skifte til Visa Electron, som man ikke kan lave overtræk på.

5. Udnyt diverse tilbud og rabatter

Sidste råd er, at udnytte supermarkedernes mange tilbud når du handler, og benytte studierabatter hvor det er muligt, så det pludselig ikke er så dyrt at gå på café mere. Mange supermarkeder sætter ligeledes kød og mejeriprodukter yderligere ned når sidste salgsdato nærmer sig, og man kan med fordel købe disse varer og spare yderligere. Man skal ikke tro, at der er noget galt med varerne, fordi de er sat ned. Det er typisk win/win både for dig og virksomheden at købe varerne, da de ellers bliver smidt ud.
Mark Andersen
Skrevet af Mark Andersen CEO og grundlægger

Mark Andersen har mere end 15 års erfaring med salg, marketing, økonomi og affiliate marketing. Mark står bag nogle af Danmarks største sammenligningssites inden for blandt andet lån, bredbånd, måltidskasser, mobilabonnement og a-kasser.

notifyImg Ansøg nu

Få nyheder og eksklusive lånetilbud

Gør som 28.197 andre...email

Fortsæt uden indtastning af e-mail

(Ved at indtaste din e-mail og trykke “tilmeld og fortsæt til ” giver du samtykke til, at Pengepartner må sende dig e-mails om lån og økonomi, samt markedsføringsmateriale fra de låneudbydere og banker, som Pengepartner samarbejder med. Du kan altid vælge at trække dit samtykke tilbage. Læs mere på vores privatlivspolitik)